West Thebarton Road upgrade

Published on Wednesday 07 March 2018

Work on the reconstruction of West Thebarton Road and Phillips Street will begin in the first half of the 2017/18 financial year and will continue into the 2018/19 year.

While there will be some disruption to traffic and pedestrian flows, these will be kept to a minimum as this road is highly used by heavy traffic as well as commuter vehicles.

The project has been divided into two stages:

  • Stage 1 will be the upgrading of West Thebarton Road - cost $2.5 million (Special Local Road Grant funding received $1.25 million).
  • Stage 2 will be the upgrading of Phillips Street - cost $2.8 million (Special Local Roads Grant funding received $1.4 million).

During the past couple of years the Council and contractors have been working to underground the power lines* along West Thebarton road in readiness for the road upgrade project.

West Thebarton Road and Phillips Street are important connector roads in Thebarton as they join two major main road corridors - South Road and Port Road.

In recent years the revitalisation of the Brickworks Marketplace and the establishment of the Thebarton Community Centre has meant more traffic has been using these roads. The establishment and growth of the Thebarton Bioscience Precinct has also put more reliance on these two roads for access.

In addition, the State Government's push for more housing on the inner rim of the metropolitan Adelaide and the rezoning of areas near Phillips Street means that future traffic use may also increase.

Work to be undertaken to improve the safety and traffic flows along West Thebarton Road and Phillips Street will include:

  • new pavements, kerbing and footpaths
  • new LED street lighting
  • upgrades and compliance with the Disability Discrimination Act (DDA) 
  • landscaping/beautification
  • upgrade of the Henley Square Bicycle Route.

Questions regarding this project can be directed to our City Assets team during office hours on 8416 6333 or via email.

Download plans for the project pdf (1MB)


* Funding for this project was provided by the Power Line Environment Committee (PLEC).